CAT  |  ESP  |  ENG  |  FRA
PATRIMONI > RUTES GUIADES I EXPERIÈNCIES > LA IAIA DEL MARESME

 

3. Castell de Santa Florentina

ruta-4-castell-de-santa-florentina

Castell de Santa Florentina

Avinguda del Doctor Marià Serra s/n, Canet de Mar
GPS: 41.60127, 2.57725

 

Aquí em sento com una reina!

A l’època romana era una vil.la (domus). Molt temps després, la masia es va fortificar per combatre els atacs dels pirates amb torres molt altes.

A finals del segle XIX, el propietari Ramon de Montaner i Vila va encarregar al seu nebot, l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, la seva restauració i ampliació. Els millors artistes de l’època van introduir vitralls, marbre, fustes tallades, ceràmiques, ferro forjat i escultures, i li van donar un aspecte tal que es va guanyar el nom de castell de Santa Florentina.

 

 

Info

 

Info

 

Castell de Santa Florentina

El inici com Domus de Canet apareix documentat ja al segle XI i és que el castell de Santa Florentina està construït sobre una Antigua vil.la de l’època romana (domus), que va ser un casc urbà i zona de producció vinícola.

En el segle XI l’edifici es va convertir en una masia fortificada per combatre les incursions pirates de l’època i encara avui és present en el conjunt arquitectònic del castell.

En el segle XVI s’ incorpora el llinatge de Montaner, descendència que es manté fins la avui.

A finals del XIX, Ramon de Montaner i Vila, propietari de la Domus i important empresari del món editorial barcelonès (editorial Montaner i Simon, avui seu de la Fundació Antoni Tàpies), va encarregar al seu nebot, l’ arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, la restauració de la Domus i la seva ampliació. Aquest va dissenyar un a un els 3.000 m2 habitables de Santa Florentina i amb el seu equip dels millors artistes de l’època va introduir vitralls de colors amb símbols religiosos, grans peces de marbre amb artesanat pels terres, fustes tallades pels sostres, vidrieres, ceràmiques, ferro forjat, escultures que harmonitzen amb un equilibrat espai ple de color, llum, formes i volums.

El projecte final es defineix como una residència palau amb tocs medievals i romàntics de castell en harmonia amb un estètic i creatiu llenguatge modernista. Aquesta reforma inspirada en elements medievals, modernistes i neogòtics li va donar major renom al Castell de Santa Florentina.

 

Icono enigma

Enigma

Aquí es va rodar una famosa sèrie i van convertir el castell en la fortalesa de la família Tarly. Saps de quina sèrie estem parlant?

 

laiaiadelmaresme-santa-florentina
 
 

4. Casa Museu Domènech i Muntaner

ruta-4-casa-museu-domenech-i-muntaner

Casa Museu Domènech i Montaner

Xamfrà rieres Buscarons i Gavarra, Canet de Mar
GPS: 41.58834, 2.58132

Es tracta d'una casa d'estil modernista que compren la masia Rocosa (segle XVII), on l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner i la seva dona, Maria Roura, passaven llargues temporades, i la casa Domènech, que van construir a l'any 1919 quan la masia se'ls va quedar petita (van tenir vuit fills!).

Fixa't que els dos cantons de l'edifici són diferents!
En el museu podreu veure les maquetes dels edificis més emblemàtics que va projectar: el Palau de la Música Catalana, l'Hospital de Sant Pau…

Tontería

Tonteria

Fes-te un selfi amb el Sr. Domènech, qui et donarà la benvinguda a la seva casa museu.

¿Sabes qué?

Saps què?

Canet de Mar és coneguda como el bressol del modernisme.

 


Ajuntament de Canet de Mar

© Ajuntament de Canet de Mar | Avís legal | Crèdits
Costa Barcelona + Catalunya Turisme

Costa Barcelona Maresme (Consorci de Promoció Turística Maresme)
SEGUEIX-NOS A:

   Facebook Canet de Mar Facebook
   Twitter Canet de Mar Twitter
   Instagram Canet de Mar Instagram
OFICINA D'INFORMACIÓ TURÍSTICA

Casa museu Ll. Domènech i Montaner
Xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra
08360 Canet de Mar. Barcelona
Tel. +34 93 794 08 98
canet.turisme@canetdemar.cat