CAT  |  ESP  |  ENG  |  FRA
MENJAR > GASTRONOMIA

Unes bones vacances no poden oblidar un dels principals plaers com és la gastronomia. A Canet trobareu bars, terrasses, xiringuitos i més de 30 restaurants que us conviden a conèixer la riquesa dels productes de la nostra terra maridats amb els millors vins i caves de la comarca. Un moment perfecte per conèixer Canet i el Maresme a través dels sentits, bon profit!

El conreu dels productes de l’horta és un dels més arrelats, així al llarg de tot l’any, hi podem trobar cols, bròquils, carxofes, pèsols, faves i mongetes tendres durant  els mesos més freds, però quan arriba la calor dels mesos de primavera i de l’estiu els veritables protagonistes a les hortes de la nostra comarca, són les maduixes i els tomàquets.

Un dels productes estrella són les maduixes del Maresme. Tot i que actualment se’n conreen diverses varietats, cosa que garanteix tenir-ne durant tot l’any, és durant els mesos de primavera que la maduixa del Maresme aconsegueix la seva màxima qualitat. Poder degustar les maduixes del Maresme, collides el mateix dia i en el punt òptim de maduració, sense que hagin patit un transport, és un plaer que ens permet gaudir d’un dels gustos i d’una de les aromes més arrelades a la nostra comarca. És producte 100% de proximitat. Una de les varietats més típiques és la “pájaro”, que es caracteritza per tenir un color vermell intens, ser molt dolça i tenir una forma molt regular, tot i que la seva producció és limitada. El conreu de la maduixa del Maresme ha modelat el paisatge dels vessants de la serralada litoral de molts municipis de l’Alt Maresme i ha fet que durant molts anys un gran nombre de famílies hagin pogut viure del seu conreu. Existeixen iniciatives d’artesans alimentaris de la comarca per tal d’incorporar les maduixes del Maresme en els seus productes elaborats. Les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa del Maresme i la Festa de la maduixa, que es celebra el primer diumenge de maig, són una oportunitat excel·lent per tastar i gaudir d’aquest fruit exquisit i incorporar-lo a la nostra dieta habitual, si més no durant la primavera. N’hi ha d’altres maduixes, però no són del Maresme!

El tomàquet pometa i el tomàquet de Montserrat. A la comarca s’hi conreen un gran nombre de varietats de tomàquets; entre les més apreciades per menjar amanit hi trobem el tomàquet pometa i el de Montserrat. El tomàquet pometa és una varietat de tomàquet d’amanir sense ni un punt d’acidesa, una de les joies gastronòmiques de l’horta del Maresme. El tomàquet de Montserrat es caracteritza per ser força buit per dins, amb poca polpa i de color rosat. El gust dolcet, gens àcid i refrescant fa que sigui la varietat més apreciada per menjar amanit.

El tradicional cultiu de la vinya, nascut de la relació del territori amb el seu passat romà, va donar lloc a la denominació d’origen Alella, famosa, sobretot, per la qualitat dels vins blancs, i encara avui dia, hi ha petits productors locals, artesans del vi que cuiden les seves vinyes i produeixen vi per a consum propi.

El mar, el mediterrani, tan proper i ric ens aporta una enorme varietat de peix i marisc de gran qualitat, des de calamars, sèpies, escamarlans, gambes, sonsos, cloïsses, musclos, lluç, llenguado, turbot, orades, etc...

Aquesta amalgama de mar i muntanya desencadena en una oferta gastronòmica de primer ordre. La cuina tradicional, catalana i mediterrània, hi trobem el predomini de suquets de peix i estofats amb les hortalisses pròpies de la terra. Des del típic arròs a la cassola o paella, de peix o mixta fins els típics i tradicionals cargols amb ceba, que tenen la seva festa cada 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya. L’Entitat Gastronòmica Moixons Llepafils és l’encarregada d’organitzar el Concurs de Cuita de Cargols i la degustació popular.

Les fleques i forns, així com els pastissers han donat lloc a una important selecció de dolços molt lligats amb les festes tradicionals i populars, alguns d’ells de molta tradició i d’altres de nova creació i gran acollida. A Canet hi destaca el Vitrall dolç, creat pel Gremi de Pastissers de Canet en homenatge l’important patrimoni modernista del poble. Però a més a més, trobareu segons temporada, des de les coques de Sant Joan i Sant Pere, a les neules i torrons per Nadal, el Tortell de Reis, els bunyols de Quaresme, el pastís de Sant Jordi, etc... Cada diada té el seu dolç!

Tots aquests productes formen part de l’oferta gastronòmica del poble i es poden adquirir als seus comerços i cooperatives i es pot tastar als seus restaurants i cellers.

 

Guia Gastronòmica del Maresme de la terra a la taula i del mar a la taula, ens presenten els principals productes d’aquesta terra: pèsol de Llavaneres, maduixa del Maresme, cirera d’en Roca, tomàquet pometa i Montserrat, bolets, fesol del ganxet, vins de la denominació d’origen Alella, productes ecològics, calamar d’Arenys, sèpia, escamarlà, gamba d’Arenys, petxina lluent i sonso. Amb propostes d’activitats d’oci entorn a aquests productes gastronòmics; espais d’interpretació, jornades gastronòmiques, festes, fi res i rutes que et permetran apropar-te i conèixer el nostre territori  mitjançant el seu paisatge i cultura gastronòmica.

Publicació Dolços del Maresme 

El Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona  treballen des de fa anys en el projecte Productes de la Terra que inclou una sèrie d’accions que serveixen per a donar a conèixer els productes alimentaris artesans i de qualitat que es fan al Maresme. Les diverses jornades gastronòmiques que se celebren volen vincular els productors, els restauradors i la ciutadania per posar en valor els productes de qualitat que tenim al nostre territori.

 

 


Ajuntament de Canet de Mar     European Region of Gastronomy

© Ajuntament de Canet de Mar | Avís legal | Crèdits
Costa Barcelona + Catalunya Turisme

Costa Barcelona Maresme (Consorci de Promoció Turística Maresme)
SEGUEIX-NOS A:

   Facebook Canet de Mar Facebook
   Twitter Canet de Mar Twitter
   Instagram Canet de Mar Instagram
OFICINA D'INFORMACIÓ TURÍSTICA

Casa museu Ll. Domènech i Montaner
Xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra
08360 Canet de Mar. Barcelona
Tel. +34 93 794 08 98
canet.turisme@canetdemar.cat